Svalbard

Written by on 21. januar 2023

Svalbard er en norsk øygruppe i Arktis. Øygruppen ligger nord for Fastlands-Europa, omtrent midt mellom Fastlands-Norge og Nordpolen.

Navnet Svalbard er av norrøn opprinnelse, og er blitt utlagt som «kjølig kant»; «kjølig side» eller «den kalde kysten». Ordet finnes i flere islandske årbøker fra 1100-tallet.[2]

Svalbard består av alle øyer, holmer og skjær mellom 74° og 81° nordlig bredde og 10° og 35° østlig lengde. Den største øya er Spitsbergen, etterfulgt av Nordaustlandet, Edgeøya og Barentsøya. Longyearbyen er administrasjonssenter for øygruppen. Andre bebyggelser, i tillegg til forskningsstasjoner, er det russiske gruvesamfunnet i Barentsburg, forskningssamfunnet i Ny-Ålesund og bebyggelse i forbindelse med gruvedriften ved Sveagruven. Hele øygruppen administreres av Sysselmesteren på Svalbard.

Alle filer er eid av Radio Nord Norge. Dersom du ønsker å bruke noen av dem ta kontakt: post@radionordnorge.no

Kina har ambisjoner på to områder som begge er relevante for Norge: Arktisk tilstedeværelse og økonomisk innflytelse. Kina definerer seg som en «nær-arktisk» stat, er observatør i Arktisk Råd og har ambisjoner i nordområdene.

Utfordringen for Kina er manglende kystlinje i nord. Men det er et sted i Arktis hvor Kina kan få fotfeste på landjorden. Det er Svalbard, gjennom Svalbardtraktaten. Og med et enkelt grep kan Kina få en sterk posisjon på Svalbard.

For fem år siden ønsket kinesiske interesser å kjøpe den største private eiendommen på Svalbard. Et område på størrelse med Bærum kommune. Staten forsto hva som var i ferd med å skje, og kjøpte området.
Programleder: Jitse Buitink med Per Arne Totland
Foto: Aina Bygdnes Sendt første gang oktober 2020
Redning av
det sovjetiske cruiseskipet
MS ”Maksim Gorkiy” vest av Svalbard,
19.06.89
av Linea Buitink

Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Continue reading

Next post

Vilde Bye


Thumbnail
Previous post

Jektefart


[There are no radio stations in the database]