Jektefart

Written by on 21. januar 2023

Jektefarten var helt sentral for Norges største eksport gjennom tidene før oljen og fiskeeksporten – Handelen jektene stod for, var en livsnerve i samfunnene. Tran, tørrfisk, klippfisk, tømmer, ved og jordbruksvarer ble fraktet langs kysten, og forsynte byer som Bergen, Trondheim og Kristiansund. Tilbake hadde de med seg det livsviktige kornet, i tillegg til brennevin, hamp og fiskeutstyr og alt de måtte trenge til livets opphold før neste stevne sto for tur. Med jektene kom også kulturimpulser, nye vaner og varer fra fjerne land.

I sin tid, seilte over 200 jekter årlig langs kysten, og gjennom tidene må det ha vært bygd over 3000 jekter. Fra Nord-Norge til Bergen – over 100 mil hver vei. Mannskapet risikerte ofte livet på den lange seilasen. 

Det er et paradoks at nesten ingen av disse viktige fartøyene er bevart. I dag er det kun tre eldre jekter som er bevart, Holvikejekta i Sandane, Pauline på Inderøy og Anna Karoline på Jektefartsmuseet i Bodøsjøen. Pauline er den eneste som seiler fremdeles, men det innebærer stadige reparasjoner og ombygginger.  I 1954 kjøpte museet jekta Anna Karoline av familien Angell i Hopen i Lofoten. Det tok imidlertid mange år før det planlagte museet ble en realitet. Anna Karoline er et helt unikt kulturminne, og vi er stolte av å presentere henne og jektefartens historie i et bygg som ærer denne historien!

All media er eid av post@radionordnorge.no

Priser og vilkår: Til privat bruk egne priser ved henvendelser. All annen bruk, ta kontakt med eier.

Nordnorsk Historie: Jektefartsmuseet i Bodø med Karina Krogh og Jitse Buitink
Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Continue reading

Next post

Svalbard


Thumbnail
Previous post

Hei, verden!


[There are no radio stations in the database]